Η ανθρωπότητα έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα σοβαρό θέμα,  το οποίο γίνεται αφορμή να έρθουμε αντιμέτωποι όλοι και όλες με θέματα διαχρονικά και αιώνια. Κρυμμένα βαθιά στην ψυχή μας, αλλά από τα οποία δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς ότι και αν κάνουμε, όσο και να τα καλύπτουμε.

Αναδύονται δια-στρεβλωμένες πεποιθήσεις, κενά στην ίδια την πορεία της ζωής του ανθρώπου, αβεβαιότητα με πολύ άγχος, φόβο και πανικό. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με θέματα που ταλανίζουν την ζωή του ανθρώπου από την εμφάνισή του πάνω στην γη και τα οποία ζητάνε στο εδώ και τώρα τις απαντήσεις τους.

Οι Αυθεντικοί Coaches δεν είναι εδώ για να κάνουν ούτε baby – sitting σε ενήλικες, ούτε να τους χαϊδέψουν την πλάτη, ούτε να δώσουν συμβουλές υγείας (εκτός και αν είναι και ιατροί), ούτε και συμβουλές διαχείρισης του χρόνου τους, για το πως θα περάσουν την επιβεβλημένη παραμονή στο σπίτι ευχάριστα, δημιουργικά ή ότι άλλο.

Καμία συμβουλή σε τίποτα από τον αυθεντικό Coach μέσω της υπηρεσίας του στον άνθρωπο, γιατί ο αυθεντικός Coach δεν είναι :

  • σύμβουλος όποιας μορφής,
  • ο πελάτης του,
  • η αυθεντία της ζωής του άλλου ανθρώπου,
  • η ψυχή, η καρδιά και το μυαλό του πελάτη,
  • ο σωτήρας του πελάτη του.

ενώ δεν καλείται για να ζήσει αυτός την ζωή του κάθε άλλου ανθρώπου.

Πραγματικά πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του πορεία, προσωπική αλλά και την απόλυτη ευθύνη στην ζωή του και ουδείς άλλος έχει το δικαίωμα της όποιας παρέμβασης με όποιον τρόπο? Άλλο υποστηρίζω, άλλο παρεμβαίνω, άλλο καθοδηγώ.

Το αυθεντικό Coaching δεν θα σου πει ότι «όλα είναι καλά» ή «αυτή είναι η νέα πραγματικότητα» ή ότι άλλο αντίστοιχο. Όχι δεν είναι καλά! Και γιατί δεν είναι καλά? Γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι πραγματικά δύσκολο. Όχι εξωτερικά αλλά εσωτερικά. Με εμάς και την ψυχή μας, με εμάς και το μυαλό μας, με εμάς και την ζωή μας. και αυτό δεν είναι ούτε αστείο ούτε παιχνίδι. Δεν είναι η ευκαιρία μας να βγάλουμε χρήματα πάνω στην αγωνία του άλλου. Δεν είναι η ευκαιρία μας, μέσα από την ευχάριστη υποστήριξη να εκμεταλλευθούμε τον άνθρωπο. Είναι η ωμή αλήθεια που όσο και αν κρυβόμαστε πάντα η πραγματικότητα θα μας το θυμίζει.

Το Αυθεντικό Coaching, μπορεί να σταθεί δίπλα σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να αξιοποιήσει την τρέχουσα κρίση. Όχι για να ξεκουραστεί, διαβάσει βιβλία, δει ταινίες και τόσα άλλα που  προτείνονται από ειδικούς και μη, σκοτώνοντας τελικά τον χρόνο του πελάτη. Μπορεί να τον υποστηρίξει για να βρει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που τους δημιουργούν τον πραγματικό εγκλωβισμό ζωής, χρησιμοποιώντας τις απαντήσεις που θα βρει ως μέσο έναρξης ουσιαστικής αυτογνωσίας, εντοπισμού υπαρξιακών κενών αλλά και τοποθέτησης του απέναντι στην ζωή. Στην ουσία και όχι στην επιφάνεια της ζωής.

Χρειάζεται να θυμηθούμε τόσο την προσωπική μας ιστορία όσο και την παγκόσμια της ανθρωπότητας για να καταλάβουμε ότι οι «συμφορές» της ανθρωπότητας δεν είναι σπάνια γεγονότα. Υπό επιστημονικό-στατιστικό πρίσμα να το δει κανείς, είναι γεγονότα που έχουν μια σταθερή επαναληψημότητα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο αυθεντικός Coach, είναι και θα πρέπει να είναι, δίπλα στον πελάτη του για να τον υποστηρίξει να εντοπίσει και  να τακτοποιήσει το α-τακτοποίητο της σκέψης του, να βρει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του, να εντοπίσει τα όποια κενά και τις όποιες δια-στρεβλώσεις αλλά και να συν-εργαστεί με και για αυτόν για να μπορέσει να αξιοποιήσει την μοναδική ευκαιρία που έχει για να επανα-τοποθετηθεί στην ζωή με όλα τα πραγματικά και ψυχικά ζητούμενά του.

Σήμερα που δοκιμάζονται τα πάντα, η εργασία, η σχέση, η οικογένεια, η φιλία, η κοινωνία προβάλλοντας ένα πρόσωπο που τελικά ήταν κρυμμένο πίσω από την όποια μάσκα ευμάρειας, χαράς, ψεύτικης επιτυχίας και ότι άλλο, σήμερα που ο άνθρωπος βιώνει την έκθεση, την γύμνια, τον φόβο και τον τρόμο, τον θάνατο για μια ακόμη φορά και ότι άλλο, σήμερα έχει την μοναδική ευκαιρία ο άνθρωπος να συνεργαστεί με τον αυθεντικό Coach για να πάρει την άλλη πορεία στην ζωή του, αυτή της αγάπης της ψυχής σε όποιον τομέα και με όποιον άνθρωπο, για όποιο αντικείμενο, όπου επιθυμεί με γνώση, συνειδητότητα, πίστη και αγάπη.

Το αυθεντικό coaching, μέσω του αυθεντικού Coach, είναι μια σπουδαία υπηρεσία στα χέρια του κάθε ανθρώπου, για να τον βοηθήσει μέσω ουσιαστικής βαθιάς πορείας και όχι επιφανειακής προσέγγισης να κατανοήσει τον εαυτό του, το θαύμα της ζωής, το δικαίωμα επιλογής, την ελευθερία υλοποίησης, ανεξάρτητα από όποια φυσικά ή τεχνητά ή επιβεβλημένα εμπόδια αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την προσωπική του επιτυχία και ευτυχία όπως την ορίζει ο ίδιος ο άνθρωπος και όχι ο Coach ή και όποιος άλλος φυσικά.

Θα τον βοηθήσει να δει την ζωή με άλλη οπτική, με εκείνη που αξίζει σε έναν άνθρωπο με προσωπικότητα, δύναμη, κριτική σκέψη και στάση και όχι σε ένα άνθρωπο χαμένο, φοβισμένο,  από-προσανατολισμένο που ακούει, χωρίς κριτική σκέψη, θετικές ή αρνητικές σειρήνες δεξιά ή αριστερά  και στο τέλος δεν ξέρει που πάει περιμένοντας στην γωνία μήπως και γλυτώσει την βροχή.  Που και αυτή να γλυτώσει, θα έρθει άλλη, γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο.

Πραγματικά έχουμε σήμερα μια ευκαιρία τόσο ως ανθρωπότητα όσο και ως άνθρωποι να ζήσουμε την αναγέννηση μας. Όχι ψευδαισθησιακά, όχι επειδή μας το λένε οι ειδικοί-άσχετοι, αλλά επειδή έχουμε τόσο το ερέθισμα, όσο και την μοιραία ευκαιρία να δούμε εμάς αλλά και την ζωή σε άλλη διάσταση αλλά και την ευκαιρία να τολμήσουμε το όνειρο της αγάπης που κρύβεται στην ψυχή όλων μας.

Το αυθεντικό Coaching δεν είναι και δεν μπορεί να είναι το δεκανίκι αλλά ο υποστηρικτής στην ψυχή του κάθε ανθρώπου σε όποια θέση και αν βρίσκεται.

Δρ. Γιώργος Καραθάνος – Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Coaching