Με αυξανόμενη συχνότητα εμφανίζεται η παροχή δωρεάν συνεδριών coaching, από ανθρώπους που δηλώνουν επαγγελματίες Coaches και αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο απαιτεί αντικειμενικότητα μέσα από κριτική σκέψη και διερευνητική προσέγγιση.

Αλήθεια γιατί να χρειαστεί κάποιος επαγγελματίας Coach να προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν, ενώ ο όποιος επαγγελματίας εργάζεται και πληρώνεται?

Αν το θέμα είναι φιλανθρωπικό τότε δεν θα έπρεπε να είναι μόνο η πρώτη συνεδρία δωρεάν, αλλά μια σειρά ολοκληρωμένων συνεδριών για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενώ η προσφορά θα έπρεπε να γινόταν σε ανθρώπους ή και φορείς με ουσιαστική ανάγκη και χωρίς δημοσιοποίηση. Ας θυμηθούμε την παροιμία που λέει: κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό.

Αν το θέμα ανήκει σε ενέργειες του μάρκετινγκ για δημιουργία και ανάπτυξη πωλήσεων τότε είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, βάσει των διεθνών πρακτικών της κατηγορίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας!

Δεν πάμε στο γιατρό για μια «δωρεάν» διάγνωση (εκτός από τα κοινωνικά ιατρεία που επιτελούν θεάρεστο έργο) και φυσικά δεν πληρώνουμε, μετά από δωρεάν δοκιμή,  αν είναι καλός ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο εκπαιδευτής, ο επιχειρηματίας, ο λογιστής, ο ασφαλιστής, ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος και όποιος άλλος επαγγελματίας ή εταιρία, ύστερα από την παροχή της όποιας υπηρεσίας.

Ο αυθεντικός Coach είναι επαγγελματίας πιστοποιημένης εκπαίδευσης και με προσωπικές πιστοποιήσεις ενώ έχει τα εφόδια για να προσφέρει αποτελεσματικές, συγκεκριμένες, μετρήσιμες και ωφέλιμες υπηρεσίες coaching στον άνθρωπο, την ομάδα, την επιχείρηση ή και τον οργανισμό. Ως επαγγελματίας αλλά και άνθρωπος με βιοτικές και όχι μόνο ανάγκες, έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση στον εαυτό του, όπως όλοι (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες κτλ.) και να εργαστεί αλλά και να αμειφθεί.

Στο Coaching, ο αυθεντικός Coach, ασχολείται με το μυαλό, την ψυχή, τις σχέσεις, τα όνειρα, τα αδιέξοδα, το προσωπικό χάος και την ζωή του ανθρώπου (συνολικά ή ειδικά). Η προσφορά και η εφαρμογή της τεχνικής του «δοκιμάζειν και επιλέγειν» όπως γευσιγνωσία, πρόβα ρούχων, test drive ή όποιας μορφής δοκιμή δεν ισχύει στο Coaching γιατί εδώ συνεργάζονται μυαλά και ψυχές. Θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις δωρεάν συνεδρίες από τις  συνθήκες γνωριμίας που στόχο έχουν τον εντοπισμό της αμοιβαίας θέλησης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο (Coach και πελάτη) και οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να παρουσιάζονται ως δωρεάν συνεδρίες coaching !!!

Εκείνος-η που δηλώνει Coach και προσφέρει δωρεάν συνεδρίες coaching γνωριμίας δεν έχει

  • αναγνωρίσει, βιώσει και αποδείξει – αρχικά στον εαυτό του και μετά μέσα από τους πελάτες του – την αποτελεσματικότητα του αυθεντικού Coaching
  • τον τρόπο σκέψης και εφαρμογής του αυθεντικού Coaching
  • επαγγελματικό αυτό-σεβασμό,
  • κατανοήσει τις προϋποθέσεις προσφοράς του αυθεντικού (άρα και αποτελεσματικού) Coaching, όπως ουσιαστικό χρόνο εργασίας, ψυχική δέσμευση, έρευνα, επιλογή μεθοδολογίας και πολλά άλλα,
  • εμπιστοσύνη στον coaching εαυτό του, (άλλο η εμπιστοσύνη και άλλο η έπαρση),
  • αναγνωρίσει το νόμιμο και ηθικό του δικαίωμα για αμοιβή της εργασίας του.

Επιπλέον, αν ο Coach αδυνατεί να διεκδικεί την επαγγελματική ζωή που επιθυμεί και δικαιούται, πώς θα υποστηρίξει τον πελάτη του να διεκδικήσει τη δική του ζωή?

Ο αυθεντικός Coach, σκύβει και ακούει την ψυχή του πελάτη του, για να το βοηθήσει ουσιαστικά στα ζητούμενά του. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να έχει σκύψει (αναγνωρίσει, υπακούσει, υποστηρίξει, εξελίξει) στη δική του ψυχή.

Πώς μπορώ να έχω καταλάβει το ειδικό βάρος και το μεγαλειώδες της προσφοράς των υπηρεσιών του αυθεντικού Coaching αλλά και των αποτελεσμάτων του, και να το ξεπουλώ με τσάμπα δοκιμές – όχι να το προσφέρω φιλανθρωπικά – «εις μαζική άγραν πελατών»? Λυπάμαι, αλλά δεν ισχύει!